Beheer door een echte supportafdeling

Toen de oorspronkelijke beheerder van NBD-Online eind 2010 het beheer van de applicatie opzegde, moest Steven Braam per direct op zoek naar een nieuwe partner. "Een aantal eisen lag vast. NBD-Online was gebouwd op PHP, MySQL en Java-script. Dat bleef ongewijzigd. Ten tweede zochten we een partij met aantoonbare continuïteit in de bedrijfsvoering en een eigen beheerafdeling. We zochten een solide beheerpartner, niet een ontwikkelaar met beheer als neventaak. Natuurlijk was prijs belangrijk, maar ook beschikbaarheid van mensen en middelen om het beheer zorgvuldig over te nemen."

Specialisten in PHP

Ibuildings bleek de juiste partij voor NBD-Online. Steven Braam vertelt: "Zij kwamen naar voren als dé partij in Nederland met kennis en ervaring in PHP. Dat hoorden we ook van anderen. De omvang en continuïteit van het bedrijf en de aanwezigheid van een support-afdeling gaven bij mij de doorslag. Vrijwel zonder kennisoverdracht heeft Ibuildings de code overgehaald en zo veel mogelijk gereconstrueerd. Dat was niet eenvoudig en betekende ook dat we langer moesten wachten met nieuwe ontwikkelingen. Maar ze hebben de applicatie voortvarend overgenomen en inmiddels zijn we aan de 3de release."

Kennisbanken klonen

Toen het beheer van NBD-Online op orde was, diende een ontwikkelingsproject zich aan. Sdu Uitgevers wilde duizenden pagina's waardevolle informatie uit boeken, richtlijnen en losbladige uitgaven online beschikbaar maken. De omslag van offline naar online is onomkeerbaar, ook voor uitgevers. Digitale kennisbanken met abonnementverkoop betekende een nieuwe bron van inkomsten. Sdu had een duidelijke eis: ze wilden een modelkennisbank ontwikkelen, waarna ze volgende kennisbanken gemakkelijk konden klonen en snel online brengen. Ook moest er interactie zijn met andere online Sdu-producten, zoals portals. Drupal leek het meest geschikte platform. Steven startte een nieuw offertetraject op.

Offerte met transparante kosten

"Ik heb drie partijen benaderd, waaronder ook Ibuildings, die ik al kende als beheerder. Ook voor de nieuwe softwareontwikkeling was hun offerte duidelijk beter. Ze hadden hem nauwkeurig opgesteld volgens onze aanvraag en gaven inzicht in hun kostenberekeningen. Heel transparant. Als een requirement duurder of goedkoper uitvalt dan je als opdrachtgever verwacht, kun je meteen bespreken of je elkaar goed begrepen hebt. Ook hun aanpak voor het 'kloon'-model sprak ons direct aan. De andere twee hadden dat nog niet echt geformuleerd. Dat maakte de keuze duidelijk," vertelt Steven.

Voortvarende projectaanpak

"Het project verliep heel voortvarend," gaat Steven verder. "Ibuildings heeft het heel goed opgepakt met een projectmanager en een team van ervaren mensen die goed konden bouwen. We werkten met iteraties, deelopleveringen, die Ibuildings steeds toelichtte. Waar we wel tegenaan liepen was de interfacing met andere Sdu-producten. Dat bleek in Drupal minder gemakkelijk dan we dachten. Aan de ene kant willen we zo veel mogelijk standaard om eenvoudig te kunnen klonen, terwijl de interfacing toch meer maatwerk vraagt. Het werkt nu in een vereenvoudigde versie, maar dat gaan we nog verbeteren."

Kennisbank binnen maand online 

Er zijn nu vijf kennisbanken online, waaronder ATEX, NEN1010 en NEN3140. De komende anderhalf jaar volgt maandelijks een nieuwe. Het klonen gaat zoals verwacht. Binnen vier dagen heeft Ibuildings een nieuwe kennisbank technisch klaarstaan, waarna de redactie de content vult. Binnen een maand is de kennisbank online. Steven: "Door Ibuildings zijn we sneller en flexibeler in technologie. Ook in beheer. We kunnen zelf zaken online plaatsen of aanpassen. Of ik hen zou aanbevelen? Dat heb ik al gedaan. Het zijn goede, vakkundige mensen die snel en helder reageren. Simpel toch?"

Terug naar overzicht