Verouderd systeem

“De site van Kieskeurig is klein begonnen en in een Lotus Notes-omgeving gebouwd. Na bijna tien jaar liep het systeem op z’n laatste benen”, aldus Peter Brinkerink, Manager Operations. Peter vervolgt: “Ik ben in 2007 begonnen bij Kieskeurig en één van de eerste opdrachten was het systeem te vernieuwen. De website had moeite de stijgende bezoekersaantallen bij te houden. Ook de dagelijkse aanpassingen aan de achterkant vroegen veel van het oude systeem. Dit zorgde voor problemen, bijvoorbeeld prijzen die niet op tijd waren aangepast. Het was echt tijd voor verandering.”

PHP dé oplossing voor alle eisen en wensen

“Ons eerste plan was het hele systeem in één keer te vervangen, dus de front-end en de back-end tegelijk”, vervolgt Peter. “Maar door diverse gesprekken met leveranciers zijn we van inzicht veranderd. We hebben er toen voor gekozen om eerst de voorkant aan te pakken en daarna pas de achterkant. We hadden nog geen beslissing genomen over de techniek voor de achterkant. Wel hadden we de nadrukkelijke voorwaarde dat de voorkant zo flexibel moest zijn, dat deze met elke techniek voor de back-end zou kunnen samenwerken. PHP bleek hiervoor bij uitstek geschikt.”

Ilse Media referentie voor Ibuildings

“De keuze voor PHP was niet alleen vanwege de flexibiliteit. Een andere belangrijke reden was dat Ilse Media ook al met PHP werkte. We hebben wel met verschillende partijen gepraat, maar Ibuildings kwam met een goed voorstel en had ook nog de voorkeur van Ilse Media. Voor Ilse Media heeft Ibuildings namelijk voor NU.nl het gehele CMS ontwikkeld. Zo’n referentie maakte de keuze gemakkelijk”, aldus Peter.

Laadtijd van tien naar één seconde

Peter vervolgt: “De samenwerking met Ibuildings verliep heel soepel. Natuurlijk waren er af en toe onverwachte problemen, maar die losten we op. We hebben de planning gehaald en begin oktober 2008 is de nieuwe site live gegaan. Dat was een behoorlijke mijlpaal. De prestatie van de site is enorm verbeterd. Door de voorkant van de site los te koppelen van de achterkant kon Ibuildings cachingtechnieken toepassen waardoor de achterkant veel minder belast wordt. Met als resultaat een enorme verbetering in de laadtijd. De laadtijd nu is 1 á 1,5 seconden en daarmee is de site even snel als bijvoorbeeld NU.nl. Met het oude systeem was deze soms wel 10 à 12 seconden. Ook de betrouwbaarheid van de site is verbeterd. Ibuildings adviseerde ons Zend Framework voor het bouwen van de voorkant. Zend Framework is een populaire tool en uitermate geschikt voor professioneel gebruik. Door de stabiliteit en hoge kwaliteit zorgt Zend Framework voor een stabiele en betrouwbare omgeving. Precies wat we nodig hadden.”

Ibuildings brengt Kieskeurig terug op de eerste plaats

Dat de samenwerking met Ibuildings prettig loopt, blijkt ook uit het wederzijds vertrouwen. Peter geeft aan dat Ibuildings nog regelmatig werkzaamheden uitvoert, ook nu het project is afgerond. “Laatst hadden we per direct een aanpassing nodig. Uit het maandelijkse onderzoek van de Stichting Internetreclame (STIR) bleek namelijk dat Kieskeurig niet meer op de eerste plaats stond. Dat was in de hele geschiedenis van Kieskeurig nog niet eerder voorgekomen. Tijd voor snelle actie dus. We hadden al plannen om activiteiten op het gebied van search engine optimization (SEO) uit te laten voeren. Hier hebben we toen vaart achter gezet. We hebben met Ibuildings overlegd en zij zijn direct aan de slag gegaan met SEO. En met succes. We staan nu weer bovenaan.”

Nieuwe features

“Nu de site eenmaal snel en betrouwbaar is, kunnen we energie steken in nieuwe dingen. We hebben al een hele lijst met nieuwe features. Sommige dingen bedenken we zelf, andere komen van bezoekers. We krijgen dagelijks mailtjes van bezoekers met suggesties voor verbeteringen. Een voorbeeld? Hoog op de lijst staat de functionaliteit ‘slicing’. Zoek je een wasmachine dan kun je door middel van slicing je zoektocht verder specificeren door te kiezen voor een bepaald merk, inhoud, formaat, etc. Uiteraard bespreken we alle nieuwe wensen met Ibuildings. Zij denken mee en geven advies over de gevolgen van zo’n functionaliteit voor de front-end.”

Terug naar overzicht